WSN: "Barli kwam met een heel origineel ontwerp"
Zes appartementenblokken bouwen met 252 woningen. Dat is voor de Blue Army een gigantische klus. En voor opdrachtgever WSN ook. Projectontwikkelaar William Bouw: “Barli kwam met een heel origineel ontwerp. Jullie kwaliteit heeft ons verrast.”
Meestal bouwt Woningstichting Nijkerk (WSN) tussen de 10 en 30 woningen tegelijk. Maar een wijk voor 400 mensen, inclusief kinderspeelplaats, wadi’s voor het afvoeren van regenwater, bomen en ander groen? “Dat is nieuw voor ons”, aldus Adviseur Wonen Annewil van der Meer.
Eisen
“We konden ook nog eens kiezen uit negen bouwers”, vult William aan. “Gelukkig wisten we wat we wilden: duurzame woningen die heel lang meegaan, voor een goede prijs. En woningen en een wijk die passen bij de bewoners. Want ‘Wonen bij Jaap’ is niet voor iedereen.”
Starters
“We bouwen voor mensen die heel moeilijk aan een woning komen”, vertelt Annewil. “De helft gaat daarom naar jongeren onder de 35 jaar. Nijkerkers krijgen voorrang. Ook reserveren we woningen voor mensen met spoed. In deze wijk maken mensen een nieuwe start. In een woning die helemaal af is.”
Doorstromen
Barli levert woningen met vloerbedekking, geschilderde muren, en keukens met apparatuur. In de gezamenlijke wasruimte staan wasmachines. Annewil: “Huurders hoeven bijna geen geld uit te geven aan de woning, en kunnen direct verhuizen. Komt er een andere woning vrij, dan stromen ze weer door.”
Leefbaarheid
De eerste huurders krijgen in januari hun sleutels. Dan is ook de ontmoetingsruimte met grote keuken in het paviljoen af. Die is bedoeld voor etentjes en feestjes. Twee hosts gaan bewoners daarnaast helpen om elkaar te leren kennen, en bijvoorbeeld samen te tuinieren of te sporten. “WSN vindt het belangrijk dat ‘Wonen bij Jaap’ gezellig wordt”, zegt William. “Daarom krijgen de woningen ook een ‘permanente’ uitstraling.”
“Zo is de kleur van de trappen niet zilver maar zwart ”, legt William uit. “De zes gebouwen hebben drie en vier verdiepingen, en bestaan uit verschillende typen woningen. Ook krijgt elk gebouw een schil. Daardoor zie je de modules niet meer.”
Kwaliteit
“We hebben voor Barli gekozen omdat de kwaliteit van de woningen en van jullie ontwerp ons verraste”, vertelt William. “Jullie kwamen met het idee om de bergingen tussen de gebouwen te plaatsen, met vlonders erbovenop. De voordeuren op de eerste verdieping komen uit op die vlonders. Zo zijn extra ontmoetingsruimtes ontstaan, wat perfect past bij deze wijk.”
Razendsnel bouwen
De eerste plannen voor de nieuwe wijk in Nijkerk maakte de gemeente in 2021. Omdat de woningnood hoog was, wees de gemeente een tijdelijke locatie aan voor 250 woningen. Overleg met omwonenden, het vergunningentraject, en het aanvragen en aanleggen van elektriciteits- en andere NUTS-voorzieningen moest toen nog beginnen.
“We zijn nu ruim twee jaar verder en er wordt al gebouwd. Dat is ontzettend snel”, vertelt William Bouw. “In december 2024 levert Barli de eerste woningen op aan WSN, en na de zomer van 2025 het laatste gebouw. Dan staan er in totaal 252 woningen. Want in het speelse ontwerp is het Barli ook nog eens gelukt om binnen alle eisen twee extra woningen te realiseren.”
Fitte bewoners
Wie zich wil inschrijven voor ‘Wonen bij Jaap’ moet voldoen aan een bijzondere eis: je moet jonger zijn dan 50 jaar.
Annewil van der Meer, adviseur Wonen bij WSN: “Daar waren een paar mensen verontwaardigd over. Maar er is geen parkeerruimte voor bijvoorbeeld scootmobielen, en deze woningen zijn ook niet aan te passen. De wijk heeft bovendien weinig voorzieningen. Daarom moeten alle bewoners mobiel zijn zolang ze hier wonen. ‘Wonen bij Jaap’ mag van de gemeente 15 jaar blijven staan. Dan zijn de oudste bewoners 65, en waarschijnlijk nog gewoon fit. Vandaar die eis.”
Voorrang krijg je als je minstens één jaar staat ingeschreven als inwoner van de gemeente Nijkerk, een arbeidscontract van minimaal 18 uur in de gemeente hebt, zelfstandig ondernemer bent, of de afgelopen 20 jaar minstens zes jaar aaneengesloten in Nijkerk, Nijkerkerveen of Hoevelaken hebt gewoond.