Hoofdinhoud

Van wiskundeles naar puzzelen met de planning

Wekelijks produceert onze houtskeletbouwafdeling 3.500 tot 4.000m2 aan wand-, dak- en vloerelementen. Een enorme hoeveelheid hout, een gigantische groei ten opzichte van twee jaar geleden én een continue uitdaging qua planning. In dat laatste zet Mark van den Berg graag zijn tanden. Daarbij komt zijn ervaring als voormalig wiskundeleraar goed van pas…

Hoe komt een wiskundeleraar bij Barli terecht?

Mark: “Dat was voor mij best een logische stap. Lesgeven is leuk, maar ik werd niet gelukkig van de randzaken. Ik wilde veel liever met mijn handen werken. Ik ben best handig, heb veel geklust, en dus ging ik op zoek naar een baan als timmerman. En toen zag ik de Blue Army-campagne van Barli: ‘Het hele jaar lang werken in je korte broek’.”

 

Klinkt nog steeds bijzonder: wiskundeleraar wordt timmerman…

“Naast mijn opleiding en baan heb ik altijd veel geklust. Als kind keek ik al geïnteresseerd naar de stratenmaker en de schilder. Of naar mijn opa, die maakte álles zelf. Doordat ik goed kon leren, kreeg ik een vwo-advies en zo liep mijn route anders. En toch… het praktische bleef kriebelen. Een paar jaar terug heb ik een jaren 30-huis volledig gerenoveerd, samen met een kennis. Geweldig om te doen!”

 

Hoe was je eerste periode bij Barli?

“Mijn eerste sollicitatiegesprek bij Barli verliep prima en na de rondleiding voelde het helemaal goed. Ik had op papier geen ervaring als timmerman, maar ik werk secuur en denk goed na. Bovendien is het bouwproces van Barli best toegankelijk. Na de bouwvak van 2022 startte ik in Hal 2. Daar viel ik met mijn neus in de boter met de woningen voor Rivierduinen in Silvolde. Ik timmerde bijvoorbeeld mee aan de prachtige gevelbekleding van thermisch behandeld, voorvergrijsd hout.”

En even later zit je ineens achter een computer…

“Klopt! Hoofd productie Jos meldde dat er een plekje vrijkwam als planner van de HSB-afdeling. Hij zei: ‘Plannen is puzzelen. Jij hebt dat in je. Zie je dat zitten?’ Daarna ging het snel… Sinds januari draai ik zelfstandig de planning. Jos had trouwens gelijk: plannen is écht puzzelen. Maar dat past me dus!”

 

Wat houdt je functie precies in?

“Ik maak, beheer en controleer de productieplanning van onze houtskeletbouwafdeling. Twee jaar geleden deden we dat nog op een A4-tje, inmiddels werken we in een planningssysteem dat we zelf in Excel hebben ontwikkeld. Als ik een regel invoer, berekent het systeem automatisch de benodigde tijd en zie ik aan de hand van kleuren of dat in de planning past. Werkt prima!”

 

“Mijn eerste sollicitatiegesprek bij Barli verliep prima
en na de rondleiding voelde het helemaal goed”

 

En welke rol speel je in de productie?

“Daar werken onze jongens – en dames! – met tablets, waarop alle projectinformatie en 2D-, 3D- en detailtekeningen staan. Dit komt vanuit Produuz-IT. Engineering levert allee tekeningen en werkbestanden aan. Ik zorg dat alle elementen aan de juiste tablets gekoppeld worden, zodat onze timmermannen aan de slag kunnen. We werken nauwelijks meer met papieren tekeningen.

 

Maar… je zit toch niet alleen maar achter je beeldscherm?

“Nee, gelukkig heb ik een heel veelzijdige rol. Ik loop bijvoorbeeld regelmatig rond in de productie, om de voortgang te zien. En is op een tekening iets niet duidelijk of onjuist? Dan ben ik samen met Aswin het aanspreekpunt. Verder verzorg ik paklijsten en zaaglijsten voor de platenzaag. Genoeg te doen dus!”

Dat klinkt als continu druk op de ketel.

“Planning is een cruciale schakel in onze productie. En die ligt véél hoger dan, pak ‘m beet, twee jaar geleden. Toen maakten we zo’n 1000 m2 per week; nu doen we het drievoudige. Ongelooflijk! Het feit dat alles nog steeds op schema loopt, is een teken dat ik mijn werk goed doe. Dat geeft energie. En die heb ik nodig ook, want de planningen veranderen voortdurend. Collega’s ziek, werkzaamheden die uitlopen, projecten die eerder klaar zijn… Het is continu schuiven en schakelen. Gelukkig heb ik korte lijntjes met Jos en Aswin. Samen hebben we genoeg creativiteit voor een passende oplossing.”

 

“Twee jaar geleden maakten we zo’n 1000 m2 per week;
nu doen we meer dan het drievoudige”


Mis je het lesgeven en timmeren eigenlijk?

“Ik geef in de avonduren en weekenden wiskundebijles. Daarnaast ben ik turntrainer bij onze turnvereniging en leid ik andere trainers op. Voor het timmeren blijft helaas niet zoveel vrije tijd over, maar dat komt vast wel weer. Thuis vinden ze dat ik rustig, ontspannen en enthousiast thuiskom. Nóg een teken dat ik op de goede plek zit. En als ik in mijn omgeving vertel over mijn werk en over Barli, geeft me dat keer op keer een gevoel van trots. Dan zit het wel goed, toch?”

Meer nieuws

Bekijk het overzicht
Nieuwsoverzicht