"Hier krijg je energie van"
Dat ging snel: de vergunning kwam in december 2023 rond, in januari werd de opdracht verleend aan Barli en in oktober en november ontvingen alle bewoners de sleutel van Woontij en Rabo SmartBuilds. 120 woningen binnen elf maanden. Texel kijkt met trots naar de nieuwe wijk Texelwende.
Roxan Zegers en Christian Arends horen bij de laatste 22 huurders van de Rabo SmartBuilds middenhuurwoningen. Ze zijn heel blij met hun driekamerwoning aan de rand van het wijkje „Een nieuw huis. Gasloos, dat vinden we heel belangrijk. En kijk eens naar het uitzicht”, wijst Zegers. „Dit is Den Burg, maar het voelt alsof je in de polder woont. Je hebt hier niet het gevoel dat je hutjemutje op elkaar zit. Het voelt echt als een nieuwe start.”
Het gezin woont nu nog boven de vorige werkgever van Zegers, waar ze weg moeten nu zij een nieuwe baan heeft. Voor een sociale huurwoning kwamen ze door hun inkomen niet in aanmerking. „We zijn ook met koopwoningen bezig geweest, maar je overbiedt elkaar. Het moet wel haalbaar zijn”, verklaart de Texelse. „En we willen op het eiland blijven, want onze dochter is hier net met de middelbare school begonnen.”
Mazzel
Het stel begint nu eerst met schilderen, daarna komt de vloer en ze hopen voor de kerst in het nieuwe huis te wonen. „Mijn zus woont schuin tegenover ons, die heeft ook heel veel mazzel gehad”, besluit Zegers vrolijk. „Zij krijgt vanmiddag de sleutel.”
De eerste buurman om de hoek is Mick Peerdeman, die nu nog een kamer huurt bij een particulier in De Koog. Hij verhuisde acht jaar geleden naar Texel voor zijn baan als dierverzorger bij Ecomare en heeft zesenhalf jaar ingeschreven gestaan voor een sociale huurwoning. „Ik ben hier heel blij mee”, zegt hij spontaan. „De woning is heel tof: duurzaam en best klein, dat scheelt weer in schoonmaken. De wijk is ruim opgezet met veel groen. Ik ben niet op m’n plek in het centrum van De Koog: mijn voortuin is een parkeerplaats en ik heb uitzicht op het dak van de Jumbo. En in de vakanties is het vaak druk in De Koog. Hier heb ik twee slaapkamers. Dat is ook heel fijn, een aparte ruimte voor logés.” Dit weekend begint hij al met schilderen, de verhuizing staat in januari gepland.
Texelwende telt vijftig sociale huurwoningen met twee slaapkamers en hoewel er momenteel erg veel gebouwd wordt op het eiland is er nog voldoende vraag, merkt projectontwikkelaar Jurian Roelofsen van Woontij. „Vandaag zijn ook de laatste vijftien sociale huurwoningen ’ingehuisd’ en daarvoor hadden zich 115 geïnteresseerden aangemeld. Voor de eerste fase die
eind september werd opgeleverd, hadden de huurders zeven tot twaalf jaar inschrijvingstijd, voor deze derde fase is dat gemiddeld vier jaar. Over het algemeen verhuren wij in Texelwende voornamelijk aan jongeren.”
Levensloopbestendig
Rabo Smartbuilds heeft in totaal 120 woningen in de wijk ontwikkeld, waarvan zeventig middenhuurwoningen. Ook daarvoor geldt dat de huurders economisch of sociaal aan Texel gebonden moeten zijn. De middenhuurwoningen hebben twee of drie slaapkamers en die laatste categorie omvat tien gelijkvloerse, ’levensloopbestendige’ woningen, die bedoeld zijn voor mensen die een lichamelijke beperking hebben of boven de 55 jaar zijn. De middenhuur bedraagt tussen de 880 en 1070 euro, vertelt operationeel manager Marjon Starrenburg. „Daarbij moet je bedenken dat ze bijna energieneutraal zijn, zodat er weinig energiekosten bij komen.”
Texelwende is het eerste project van Rabo SmartBuilds. Hierna volgt Zaltbommel en drie andere gemeenten hebben een intentieverklaring getekend. „Wij richten ons op de middenhuur, maar wel in gemengde wijken, dus in samenwerking met wooncorporaties. De gemeente Texel heeft ook heel actief meegewerkt en bouwer Barli heeft zich flexibel opgesteld. Dit is echt een staaltje samenwerking. Ik word hier heel blij van!”, zegt Starrenburg.
„Dat het hier zo snel gaat, komt ook doordat we allemaal hetzelfde doel hebben. Daar krijg je energie van”, zegt Roelofsen. „Texelwende is een gedifferentieerde wijk met zowel restaurantkoks als tweeverdieners. Dat maakt de buurt juist levendig.”
Picknickbankjes
In het voorjaar worden de bewoners gevraagd welke ideeën ze hebben voor de hofjes, zoals speelvoorzieningen of het kweken van groente en fruit. De gemeente heeft de kale grond tijdelijk ingezaaid met gras en levert nog picknickbankjes. Bij de eerste fase zijn al boompjes geplant. De ontsluiting van de wijk op de Marsweg gaat volgens Roelofsen volgende week open, waarna een fietspad naar de Buytengors volgt. Er komen wandelpaden naar de aangrenzende Middelton en langs het water, evenals een steilrand voor oeverzwaluwen, een steigertje en een brug naar het speeleiland van De Tuunen. In het voorjaar van 2025 moet volgens de ontwikkelaar van Woontij alles klaar zijn.
Bron: Noord-Hollands Dagblad / Woontij / Hooijschuur Groen