Heerlijk wonen naast het NAC-stadion
De gemeente Breda heeft zo snel mogelijk 750 extra woningen nodig. Een deel daarvan bouwen wij! 200 appartementen om precies te zijn, die samen een mooi complex vormen. Op een bijzondere plek: vlak naast het stadion van voetbalclub NAC.
Foto: projectleiders Rob Dam en Pascal Janssen van Laurentius op het bouwterrein nabij het NAC-stadion in Breda
We bouwen de appartementen voor woningcorporatie Laurentius. De woningen blijven er 15 jaar staan. “Maar we noemen het geen tijdelijke woningen”, vertelt projectleider Pascal Janssen van Laurentius. “We zeggen liever: permanente woningen op een tijdelijke plek. Het zijn prachtige huizen. Toch verplaatsen we ze na 15 jaar naar een andere plek. Dat heeft te maken met de afspraken met de gemeente Breda, en met ingewikkelde regels.”
Extra groen
We bouwen de appartementen in een omgeving met veel stenen. Rob Dam (ook projectleider van Laurentius) vertelt: “In de buurt zijn veel kantoren, winkels, parkeerplaatsen en natuurlijk het NAC-stadion. Natuur is er niet. Daarom besteden we extra aandacht aan groen. Denk aan: planten, binnentuinen, ontmoetingsplekken en nog veel meer.”
Praatje met de buren
Het gebouw wordt vijf verdiepingen hoog. Maar het wordt geen saai blok, vertelt Pascal. “Zeker niet. Dit wordt voor veel mensen hún stip op de horizon, een nieuw thuis. Een goede sfeer is dus heel belangrijk. Er is veel verschil in hoogte en in diepte, en we gebruiken allerlei materialen. Trouwens, ook de ruimtes buiten de woningen zijn mooi. Op de trappen tussen de verdiepingen kun je bijvoorbeeld lekker zitten en een praatje maken met je buren.”
Wie die buren zijn? De appartementen zijn bedoeld voor één of twee personen. Bijvoorbeeld mensen die voor het eerst in een eigen huis gaan wonen, zoals studenten, jonge stellen en mensen die dringend een woning nodig hebben.
Even wennen
Dit is een van onze grootste projecten in de gestapelde bouw (met verdiepingen). Ook voor Rob en Pascal is het bijzonder. Rob: “We kennen vooral bouwplaatsen waar steen voor steen huizen gebouwd worden. Barli bouwt modulair: in hun fabriek maken ze complete huizen, die ze later ergens neerzetten. Dat was wel even wennen. Gelukkig merken we aan alles dat Barli veel ervaring heeft.”
Ik heb veel ervaring met huizen bouwen, maar dit? Dit is het snelste project ooit”
Snel klaar
De appartementen staan er ook nog eens snel. Pascal: “Wij werken in super-sneltreinvaart, en Barli rent net zo hard met ons mee. Hopelijk krijgen de eerste bewoners in het voorjaar van 2025 de sleutel van hun nieuwe thuis.” Rob gebruikt zelfs het woord recordtempo. “Ik heb veel ervaring met huizen bouwen, maar dit? Dit is het snelste project ooit.”
Hoge kwaliteit
Gaat het dan niet té snel? Worden de huizen net zo mooi als op de tekeningen? Het antwoord is ja. Pascal: “Het worden prachtige appartementen. We zijn vaak op bezoek geweest in de fabriek in Uden. Daar zagen we eerder al keukens, badkamers, slaapkamers… Echt prachtig. Je ziet dat Barli kwaliteit heel belangrijk vindt.”
Geweldig gevoel
Extra leuk: Laurentius mocht een tijd niet bouwen, omdat het financieel niet best ging. Pascal vertelt: “Dat is nu anders. Ons bedrijf is al een paar jaar weer gezond. En dus maken we plannen en geven we geld uit. Maar het project van Barli scheurt alles en iedereen voorbij. Dit wordt hét project waarmee we laten zien: Laurentius is er weer. En dat voelt geweldig!”
Lees ook het artikel op BN De Stem: Op deze bijzondere plek verrijzen volgend jaar 192 sociale huurwoningen; de naam verwijst naar NAC
"In De Stip wonen en leven de bewoners met elkaar samen als betrokken buren. Ze ontmoeten elkaar op de galerijen, trappen, in de gezamenlijke binnentuinen en de wasserette."
In project ‘De Stip’ aan de Stadionstraat in Breda komt een mix van studio’s, appartementen en studentenwoningen. De Stip is zo ontworpen dat iedereen zijn eigen woning heeft. Tegelijkertijd is er veel ruimte voor ontmoetingen op de galerijen, trappen, bruggen, gezamenlijke binnentuinen en de wasserette. Het project kent veel duurzame details zoals zonnepanelen, sedumdaken, warmtepompen of -units die verwarmen én koelen.
Lees alles over het project op de site van Laurentius