Hoofdinhoud

Doorstromer Daan: van timmerman naar werkvoorbereider

"Dus nu word jij ook zo'n kantoorpikkie?", was het eerste wat Daan Martin te horen kreeg toen hij zijn collega-timmermannen vertelde dat hij wilde doorgroeien naar de functie van werkvoorbereider. Inmiddels doet hij de bbl-opleiding middenkaderfunctionaris bouw aan het Koning Willem I College in Den Bosch. Bij Barli wordt Daan Martin begeleid door collega Evelien van Vliet. Zij ziet de meerwaarde van zijn praktijkervaring. 

De werkvloer en kantoor zijn in de bouw nog vaak twee aparte werelden. Iedere ‘doorstromer’ kan daarover meepraten. Dit terwijl praktijkervaring absoluut meerwaarde biedt in kaderfuncties. Doorstromer Daan Martin, werkvoorbereider in opleiding bij Barli, kan dit beamen. Hij waagde de stap van bouwplaats naar kantoor. Wat drijft hem? Welke hindernissen komt hij tegen? En is zijn perspectief op de bouw veranderd door deze switch?

 

“Dus nu word jij ook zo’n kantoorpikkie?”, was het eerste wat Daan Martin te horen kreeg toen hij zijn collega-timmermannen vertelde dat hij wilde doorgroeien naar de functie van werkvoorbereider. “De reacties die ik kreeg geven al aan dat de stap die ik nu maak, niet gebruikelijk is.”

 

Direct duidelijk: "ik wil doorgroeien"

De 26-jarige Daan werkte zo’n acht jaar als timmerman bij een aantal kleinere bouwbedrijven. “Ik heb altijd met mijn handen willen werken en dat jarenlang met veel plezier gedaan. Maar op een gegeven moment wilde ik toch meer doen met mijn kennis”, geeft hij aan. “Als mijn teamleider in overleg ging met de werkvoorbereiders, wilde ik daar het liefste bij gaan zitten. Ik wilde graag meepraten, dingen regelen, verantwoordelijkheid nemen.”

 

Voor een betere mix van theorie en praktijk zouden mensen van de werkvloer en van kantoor volgens Daan Martin wat vaker bij elkaar in de keuken moeten kijken. Daan solliciteerde bij Barli en gaf al tijdens het eerste gesprek aan dat hij op termijn wilde doorgroeien naar een kantoorfunctie. Eind 2023 kon hij als timmerman aan de slag bij de houtbouwer in Uden. De kans om door te groeien, diende zich eerder aan dan Daan verwachtte. ‘Ik heb zo’n half jaar in de assemblagehal staan timmeren en kreeg vervolgens de mogelijkheid om op verschillende afdelingen een aantal dagen mee te lopen. Daarna wist ik zeker dat ik de stap wilde maken.”

 

"Ik heb zo’n half jaar in de assemblagehal staan timmeren en kreeg toen de mogelijkheid om op verschillende afdelingen een aantal dagen mee te lopen. Daarna wist ik zeker dat ik de stap wilde maken!"

Daan Martin

Koning Willem I College

Op advies van werkgever Barli startte Daan met de MBO-4 opleiding middenkaderfunctionaris bouw (deeltijd bbl) aan het Koning Willem I College in Den Bosch. Deze opleiding is tot stand gekomen met het werkveld en Bouwtalent. Zijn terugkeer in de schoolbanken vond Daan wel wennen. “Vooral standaardvakken als Nederlands, Engels en rekenen voelen voor mij als een moetje. Wat helpt is dat ik in een klas zit met zij-instromers. Dat zijn mensen met enige levenservaring, die nu gemotiveerd kiezen voor de bouw. In mijn klas dus geen puberende jongeren die er eigenlijk geen zin in hebben”, lacht hij.

De combinatie werken en leren ervaart Daan niet als bijzonder lastig. Iedere dinsdag volgt hij van 15.00 tot 21.00 uur de lessen op het Koning Willem I College. Huiswerk maken kost hem zo’n drie uur in de week. Medio 2026 hoopt de Brabander zijn diploma te halen. Over zijn verdere toekomst heeft hij nog niet teveel nagedacht. “Bij Barli zijn er in ieder geval voldoende mogelijkheden om door te groeien.”


Theorie en praktijk

Vanuit Barli begeleidt werkvoorbereider Evelien van Vliet Daan Martin bij zijn opleiding. Zij ervaart het als heel nuttig om een man van de werkvloer nu naast zich te hebben op kantoor. “Daan brengt veel kennis mee naar kantoor. Als werkvoorbereider komen wij ook in de assemblagehal om te controleren of alles gemaakt wordt zoals wij het hebben uitgedacht. Daan heeft het materiaal daadwerkelijk in zijn handen gehad en is heel praktijkgericht. Zo hadden wij op één van onze projecten vragen over een dakraamdetail. Daan kijkt met zijn achtergrond sterk naar de praktische haalbaarheid. Kan een timmerman daar wel bij met zijn handen? Welk materiaal moeten we gebruiken en welk gereedschap? Met alleen theoretische kennis maak je niet de beste details. Het moet natuurlijk ook uitvoerbaar zijn. Daan is echt een goede aanvulling voor ons team.”

Daan waardeert juist de theoretische competenties die Van Vliet met haar hbo-bouwkunde achtergrond met zich meebrengt. “Evelien heeft kennis die ik soms nog mis. Maar met haar kennis en mijn praktijkervaring zijn we samen een goede match.”

Begrip krijgen voor elkaar

Voor een betere mix van theorie en praktijk, adviseert Daan Martin mensen van de werkvloer en ‘kantoorpikkies’  eens bij elkaar in de keuken te kijken. “Als timmerman vloekte ik ook wel eens op de werkvoorbereiders. Nu ik zelf werkvoorbereider in opleiding ben, snap ik beter waar de fouten vandaan komen. We moeten kennis met elkaar delen en meer begrip krijgen voor elkaar.”

Houtbouwer Barli heeft dit inmiddels actief opgepakt. Iedereen die bij het bedrijf op een kantoorfunctie binnenkomt, of dit nu is als werkvoorbereider, projectleider of tekenaar, moet minimaal een week meelopen in de assemblagehal. Van Vliet: “En we proberen ook onze kantoormensen naar buiten te bewegen, bijvoorbeeld door een vergadering op de bouwlocatie te plannen.”

 

Bron: Aannemer

Meer nieuws

Bekijk het overzicht
Nieuwsoverzicht