Tiny houses, grote uitdagingen
Toen Wonen Zuid het voormalige Campina-terrein in Roermond ging ontwikkelen, nam de corporatie de bewonersparticipatie serieus. Toekomstige huurders en omwonenden praatten vanaf het begin af aan mee. Het resultaat is Area M: een community met 42 duurzame huizen, waaronder de eerste zeven tiny houses van Roermond. De keuze voor tiny houses van Barli kwam uit de koker van de bewoners.
“De plek is uniek en leende zich voor wonen en werken. We wilden op kleine schaal met bewonersparticipatie aan de gang en dat kon hier prima”, vertelt Sigrid Maessen, marketingmedewerker van Wonen Zuid. De corporatie besloot een ‘merk’ te creëren en een community te bouwen. Er kwam een digitaal platform met ‘swipe-what-u-like-module om ideeën te verzamelen. En op verschillende events werden inwoners van Roermond gewezen op het feit dat ze konden meepraten.
Behoefte aan klein wonen
“We richtten ons op lokale, meer ‘excentrieke’ ondernemers en bewoners, want we dachten dat die interesse zouden hebben”, vertelt Sigrid. Bij cocktailbars, vintage winkeltjes, hippe kapsalons en festivals wezen we met flyers en posters op de app.” Dat werkte: meer dan 600 potentiële huurders, buurtgenoten en andere geïnteresseerden reageerden. Ook de events op de locatie zelf bleken populair, zoals een share fair en een buitenbios.
Een community gebaseerd op de waarden duurzaamheid, creativiteit en spontane ontmoetingen bleek veel mensen aan te spreken. Ook het idee om met weinig spullen te leven, bleek bij een behoorlijke groep huurders te leven. Sigrid: “Aan tiny houses hadden we zelf niet gedacht. Die behoefte kwam echt bovendrijven door onze aanpak.”
“De huurders waren enthousiast over de keuzes qua indeling”
Huurders met een goede match
Een kleine groep enthousiastelingen ging in de vervolgfases actief meedenken over Area M. Wijkregisseur Nadia Ferreira van Wonen Zuid: “Dat was uiteraard vrijwillig, maar de deelnemers schoten er wel wat mee op. Met hun aanwezigheid en bijdragen konden ze namelijk M-punten verdienen. Wie aan het einde van de rit de meeste punten had, kon als eerste een keuze maken voor een woning.”
Los daarvan kwam niet elke huurder ‘zomaar’ in aanmerking voor een woning op het terrein. Nadia: “Dat kan ook niet als je een community wil bouwen. Huurders moesten een motivatiebrief schrijven en aangeven waarom zij goed matchen met Area M.”
Keuze voor tiny houses van Barli
Niet alleen de keuze voor tiny houses werd ingegeven door huurders. Ook de keuze voor de houten tiny houses van Barli kwam van de toekomstige bewoners. Projectadviseur Vincent Deckers van Wonen Zuid: “Ze waren enthousiast over het modulaire systeem. Daardoor konden ze nog allerlei keuzes maken qua indeling. Er zitten nu bijvoorbeeld vides in, waardoor je vanuit de hele woning contact hebt met de huiskamer. Ook konden de huurders aangeven waar bijvoorbeeld radiatoren zouden komen, wat weer invloed heeft op de plek van bedden en kastenwanden.”
Wonen Zuid is daarnaast erg tevreden over de energiezuinige installatie met warmtepomp en warmteterugwin-systeem. De compacte installatie is zo geplaatst dat er nog precies een wasmachine naast de boiler kan staan. Dat soort keuzes zorgen ervoor dat een huis van vijftig vierkante meter toch voldoende ruimte biedt aan de bewoners.
Andere uitstraling en isolatie
De huurders en de woningcorporatie waren enthousiast, maar de gemeente Roermond was dat niet meteen. Vincent: “De woningen pasten niet in het beeldkwaliteitsplan en dus gaf de gemeente geen omgevingsvergunning af. De huizen moesten een meer industriële uitstraling krijgen om ze beter te laten passen bij de omgeving. In goed overleg met Barli hebben we toen de gevels gewijzigd; die kregen staalplaten en houten lamellen. Ook de gevelisolatie is nog aangepast door Barli. Die is dikker geworden omdat de normen op energievlak veranderden.”
“Dankzij fotoreportages uit de fabriek konden we de bouw wekelijks volgen”
Definitieve opdracht
Toen de woningcorporatie eindelijk definitief opdracht kon geven voor de bouw, ging het ineens vlot. Vincent: “Het was coronatijd, waardoor alles via Teams liep. Toch merkte ik dat de overdracht bij Barli intern prima was geregeld. Het viel me echt op dat medewerkers van elkaar wisten welke afspraken waren gemaakt.”
In korte tijd werden de houtskeletbouwwoningen in de productiehal in 3D gebouwd. “De bouw konden we op de voet volgen doordat we wekelijks fotoreportages kregen uit de fabriek. Die deelden we met onze huurders waardoor zij en wij ons echt betrokken voelden.”
Colonne vrachtwagens
Op een zaterdag vroeg in de morgen reed een colonne vrachtwagens vanuit Uden naar Roermond. Het vervoer had nog wel wat voeten in aarde vanwege wegwerkzaamheden; die waren op de aanrijroute gepland op het moment waarop Barli de tiny houses eigenlijk zou brengen.
Nadia: “Barli stelde voor om een aantal dagen éérder te komen. Toen moest ik wel meteen aan de gang om wijkbewoners te informeren over alle vrachtwagens die door hun straat zouden rijden, en over de drone die opnamen zou maken. Maar dankzij de heldere communicatie vanuit Barli lukte dat op tijd.”
Elk huis werd in twee delen vervoerd. Op Area M werden de delen op elkaar gezet en gefixeerd. Zo stonden de zeven tiny houses binnen een dag op hun plek; drie weken later werden ze opgeleverd.
“Deze huizen passen écht bij de bewoners en hun woonwensen”
Geslaagd project
Al met al is het een geslaagd project voor opdrachtgever Wonen Zuid. Nadia: “Veel mensen werken en zijn overdag weg. Die hebben behoefte aan een eigen plek en privacy. Area M is juist een wijk voor mensen die anders in het leven staan. Deze huurders zetten duurzaamheid voorop en willen samen leven en samen wonen. Zonder dit hele traject hadden er nu andere huizen gestaan. Het plan voor Area M is gaandeweg veranderd en is er beter op geworden. Want deze huizen sluiten perfect aan op de woonwensen van onze huurders.”
Het KRO-NCRV programma BinnensteBuiten nam een kijkje in de Tiny Houses van Jefte en haar moeder Els. Bekijk hier de uitzending.
Opdrachtgever: Wonen Zuid
Architect: Vermeer Architecten
Fotografie: Barli en Wonen Zuid (Emine Gula)
Projectwebsite: area-mroermond.nl