Project De Hopman kanshebber Brabantse Stijlprijs 2021
Project De Hopman in Aarle-Rixtel is een van de kanshebbers voor De Brabantse Stijlprijs 2021. De Brabantse Stijlprijs 2021 zet bijzondere initiatieven en originele woonprojecten in de spotlights. Het thema van dit jaar is ‘Een thuis voor iedereen!’. Vormen van wonen die nét even anders zijn. Die inspelen op de behoeften van deze tijd. Initiatieven waar samen leven een belangrijke rol speelt en waarbij iedereen kan meedoen. Betaalbaar en met oog voor omgeving en medemens.
De Hopman
Het vinden van een betaalbare woning is al een aantal jaren erg lastig in Nederland. Daarnaast willen steeds meer burgers hun verantwoordelijkheid nemen met betrekking tot duurzaamheid. Vaak gaan deze onderdelen niet hand-in-hand met elkaar. Project De Hopman in Aarle-Rixtel heeft laten zien dat dit wél tot de mogelijkheden behoort.
Het project is een initiatief van Johan van Bakel. Zijn zoektocht naar een betaalbare woning in de gemeente Laarbeek leverde niets op en dus nam hij het initiatief om zelf een project te realiseren. Al snel kwam Luck Dankers in aanraking met het plan. Als persoon én als projectontwikkelaar zag hij veel mogelijkheden voor het project. “Ik nam contact op met Johan en dat klikte meteen”, legt Luck uit. “Samen zijn we de kar gaan trekken. We hebben een bestuur van vier personen opgericht en ik heb het procesmatige gedeelte op me genomen.”
Vrijstaande woningen in het groen
Samen met Geertje Nooijen en Henri Vereijken vormen Luck en Johan het bestuur van Stichting Tiny Houses Laarbeek. Vanuit zijn kennis en expertise hield Luck zich als projectleider druk bezig met de realisatie van tien kleinschalige woningen op een voormalig scoutingterrein in Aarle-Rixtel. De bewoners hebben een erfpachtconstructie afgesproken met de gemeente voor 25 jaar, waardoor financiering mogelijk werd. De woningen staan minimaal 15 jaar op de huidige locatie en de overige 10 jaar mogelijk op een ander stuk grond binnen de gemeentegrenzen.
Barli tekende voor de ontwikkeling en bouw van de energieneutrale modulaire woningen. De basis voor de woningen is de Barli Base DUO, het modulaire woningtype dat Barli ontwikkelde voor 1- en 2-persoonshuishoudens. Het eindresultaat is maatwerk: zowel in afmetingen, indeling, interieur als exterieur. Er staan zes kleinere woningen van zo’n 70m2 en vier woningen van zo’n 80m2 met drie slaapkamers. Een van de woningen is uitgevoerd als een nultredenwoning. Bij realisatie is gezocht naar een vorm waarin de huizen passen binnen de bestaande omgeving én er een balans is tussen eigentijds, duurzaam en modern ontwerp.
De vrijstaande woningen hebben elk een eigen achtertuin en staan rondom een gezamenlijke voortuin, waar gebruik is gemaakt van bestaand en nieuw groen. Een wadi biedt plaats voor regenwateropvang én er is veel groen door tientallen bomen van een ‘mobiele boomkwekerij’. Als over tien jaar het terrein mogelijk leeg moet worden opgeleverd, kunnen deze bomen eenvoudig naar een andere plek worden verplaatst. Ook nog eens duurzaam dus. “Op onze kleine ruimte zorgen wij zo ook voor CO2-reductie”, legt Luck Dankers uit. ,,Dat is toch mooi.”
Kleine samenleving
De samenstelling van de bewoners is erg divers. De leeftijden variëren van begin twintig tot eind vijftig en er wonen koppels, alleenstaanden, één-ouder-gezinnen en de allereerste Hopman-baby is geboren. Ondanks de verschillen is de saamhorigheid van de tien huishoudens van meet af aan sterk. “We hebben een uniek project gerealiseerd. Dit is niet alleen voor geitenwollen sokken weggelegd, iederéén kan hier wonen. Je kunt geen betere afspiegeling van de samenleving tegenkomen als hier. We hebben iemand die bij het UWV werkt, op een basisschool, in de verpleging, wij zijn ondernemers. Kennissen, vrienden of familie zeggen: als ik dít had geweten, had ik ook wel mee willen doen.”
Go Tiny Live Free
Bestuurslid en bewoner Luck Dankers is ook initiatiefnemer van Go Tiny Live Free, waarmee hij duurzaam, energieneutraal en betaalbaar wonen mogelijk wil maken voor iedereen. Go Tiny Live Free is adviseur, aanjager en regisseur voor gemeentes, woningcorporaties, prefab bouwers en toekomstige bewoners (particulieren of CPO’s) bij het realiseren van duurzame plannen en projecten. Hij is onder meer betrokken bij het project ‘Tiny Altena’, dat als één van de eerste projecten een stimuleringssubsidie voor flexwonen ontvangt vanuit provincie Noord-Brabant.
Finale Brabantse Stijlprijs
Na de zomer zal de 5-koppige jury alle inzendingen beoordelen. Op 30 september worden de 5 finalisten bekendgemaakt. In oktober en november bezoekt de jury de locaties van de finalisten. Bovendien kan iedereen in november 2021 stemmen op zijn of haar favoriet. Tenslotte worden begin december, tijdens een feestelijke prijsuitreiking, de winnaars bekendgemaakt.