Hoofdinhoud

NL Greenlabel voor project Rivierduinen

Lodewijk Hoekstra reikte op 29 juni het NL Greenlabel-certificaat uit aan woningbouwproject Rivierduinen in Silvolde. Dat betekent dat het ontwerp van het plan, waar Barli 39 appartementen en 20 eengezinswoningen bouwt, nadrukkelijk rekening houdt met waterbesparing, circulair gebruik van materialen, energiebesparing, biodiversiteit én de relatie tussen mens en omgeving.

Lodewijk Hoekstra, Nederlands bekendste tv-tuinman en mede-oprichter van NL Greenlabel: “Het is een bijzonder project met extreem veel aandacht voor duurzaamheid. Er zijn onderdelen die hier uitspringen: borging energie door zonnepanelen, keuze van materialen en bijvoorbeeld de mooie toepassing van Naoberschap.”

 

Hoekstra zet hij zich actief in voor vergroening van de openbare ruimte. NL Greenlabel, dat hij oprichtte met tuin- en landschapsontwerper Nico Wissing, is een voorvechter voor verduurzaming en ontwikkelt duurzaamheidspaspoorten voor producten (NL Productlabel), de openbare ruimte (NL Gebiedslabel) en voor privétuinen (NL Tuinlabel). Deze duurzaamheidspaspoorten maken duurzaamheid meetbaar en geven inzicht in zaken als productie en herkomst, ecologische voetafdruk en bijdrage aan biodiversiteit. Opdrachtgever Groenvast Arnhem scoorde met het plan maximaal op deze duurzaamheidaspecten en ontving het hoogste haalbare certificaat: NL Terreinlabel Niveau A.

‘In dit project komt alles samen’

Ook wethouder Ben Hiddinga van gemeente Oude IJsselstreek is enthousiast: “We zijn als gemeente beretrots dat een vooruitstrevend project als dit binnen onze gemeente wordt ontwikkeld, door mensen die uit Silvolde zelf komen. Het is een voorbeeld voor projecten in onze gemeente in de toekomst. Het is gelukt om een goede combinatie te maken tussen natuur en woningbouw, waarbij we ook voldoen aan een grote behoefte aan starterswoningen. In dit project komt alles samen.”

 

Circulair en natuurinclusief

De woningen komen op het terrein waar vroeger de Buizenfabriek stond. Niet alleen de bouw van de modulaire woningen is duurzaam en circulair, maar ook de sloop van de oude hallen. Het beton uit de sloop wordt opnieuw gebruikt door Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek en het metaal wordt verwerkt in een nieuwe brug in Ulft.

Op energiegebied worden de woningen met de zogenaamde BENG-normering gebouwd. Op de nieuwe daken wordt een zonneproject gerealiseerd met circa 600 PV-panelen. En bij een hevige regenbui staan straten niet meteen blank, maar vindt het regenwater direct zijn weg naar de bodem door de speciale waterdoorlaatbare verhardingen en wadi’s.

 

De natuur als buur

Rivierduinen wordt geen ‘gewone’ wijk. Al was het maar omdat een deel van de oude rivierduin wordt teruggegeven aan het dorp. Rivierduinen wordt een toekomstbestendige buurt rondom een gemeenschappelijke buitenruimte, met een kas en een moestuin: een plek om elkaar te ontmoeten en waar (klein) kinderen in de natuur vrij kunnen spelen. De buitenrand krijgt een meer gesloten karakter mee door beplanting en bomen. Auto’s worden op deze manier buiten het zicht gehouden. Door de opzet in afwisselende architectuur en landschap, voelt Rivierduinen dorps, kleinschalig en intiem aan. Wat nu nog een klein stukje niemandsland is, is over een jaar een natuurrijke wijk waar een typisch kenmerk van de Achterhoekse cultuur breed gedragen zal worden: naoberschap, met raad en daad je medebewoners terzijde staan.

 

Ontwikkeling: Groenvast Arnhem
Ontwerp woningen: MIX architectuur
Ontwerp landschap: Studio Nico Wissing
Ontwerp gemeenschappelijke ruimte HAL 11: Studio Westgeest
Realisatie woningen: Barli
Circulaire sloop en realisatie infrastructuur: Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek
Realisatie landschapsinrichting: GreenM2

Wil je meer weten over het project?

Kijk dan op www.rivierduinensilvolde.nl

Meer nieuws

Bekijk het overzicht
Nieuwsoverzicht