Hoogste punt Juf Nienke: hoogste tijd voor een bezoek met architecten
Vorige maand zijn de laatste houten modules van ‘Juf Nienke’ geplaatst. Daarmee bereikte het volledig circulaire appartementengebouw bij de entree van Centrumeiland het hoogste punt van het gebouw. Een passende gelegenheid om op locatie bij te praten met architecten Bjarne Mastenbroek (SeARCH) en Thomas Rau (RAU).
Geprefabriceerde houten huizen
Met de laatste modules erop gaan we aan de slag met de afwerking om in het najaar van 2022 de eerste bewoners te verwelkomen in het meest duurzame appartementengebouw van Amsterdam. De helft van de 61 geprefabriceerde houten appartementen, ontworpen door SeARCH & RAU voor ontwikkelaar Dokvast, zijn bedoeld voor leerkrachten en andere bewoners die werkzaam zijn in essentiële beroepen in Amsterdam, zoals onderwijs, zorg en politie.
Bijpraten met de architecten
Thomas Rau: ‘De gemeente stelt ongelooflijk hoge eisen aan deze ontwikkeling. Als je traditionele bouwmethoden zou gebruiken, was het gewenste prestatieniveau gewoon niet haalbaar. Ze vroegen om een Formule 1-auto op deze locatie, dus we moesten deze echt helemaal opnieuw ontwikkelen
Bjarne Mastenbroek: ‘Zowel RAU als SeARCH zijn koplopers in houtbouw. We hebben de ervaring, maar dat betekent niet dat het een gemakkelijke reis was. Er zijn regels, eisen van aannemers en aarzeling van klanten , dus je moet heel hard werken om het gebouw in hout te realiseren… en dan sta je gewoon sterker als een team.”
Circulair, natuurinclusief en energiepositief
Juf Nienke is een circulair, natuurinclusief en energiepositief gebouw met een sterke stedelijke aanwezigheid. Woonmodules worden hoog boven een grote trap gestapeld om een grote verticale vide te creëren en de ingang van ‘Juf Nienke’ te signaleren. Via deze trappen komen de bewoners op een verhoogd houten vlonder met prachtig uitzicht op de rustige gemeenschappelijke binnentuin. Dit verhoogde terras fungeert tevens als gemeenschappelijke straat die doorloopt naar de andere kant van het gebouw en verbindt de drie woonblokken.
De materialen die in Juf Nienke worden gebruikt, zijn voornamelijk biobased; ze hebben een lage milieu-impact en zijn grotendeels hernieuwbaar. De geprefabriceerde houten modules (gemaakt van HSB & deels CLT) kunnen horizontaal worden gekoppeld of verticaal worden gestapeld om een verscheidenheid aan woningtypologieën te creëren. Door de diepte van de geprefabriceerde houten modules te variëren, maar een standaardbreedte van 4m aan te houden, zijn de woningen volledig demonteerbaar. Hierdoor is Juf Nienke in de toekomst eenvoudig aan te passen.
Door de woningen volledig uit hout te bouwen, slaat het ruim 580.000 kg CO2 op, speelt het actief in op de uitdaging van klimaatverandering en draagt het bij aan een gezonde leefomgeving. Door de modulaire bouwmethode verminderen we de hoeveelheid afval, minimaliseren we de impact op de omgeving en verkorten we de bouwtijd aanzienlijk. De beplanting van zowel de binnenplaats als het verhoogde gemeenschappelijke dek is zorgvuldig gekozen om de biodiversiteit te verrijken. Aan de rand van het verhoogde dek in de centrale tuin bevinden zich een reeks nissen voor vleermuizen en vogels en hoog boven de toegangstrap wordt de gevel voortgezet om een vleermuishotel te creëren voor de wintermaanden.