Hoofdinhoud

“Dit is een hele goede keuze geweest”

Ze had best even getwijfeld. Van een ruime particuliere huurwoning in Veghel naar een kleinere verplaatsbare woning van Woonmeij in Schijndel. Cindy van Dalen (47) besloot tóch de stap te maken. “Zes maanden later kan ik écht zeggen: dit is een goede keuze geweest. Ik kan weer sparen, mijn dochter heeft een fijn plekje en de woning heeft alles wat ik nodig heb!”

Aan de Kerkendijk in Schijndel, pal achter het kantoor van woningcorporatie Woonmeij, realiseerden we eind 2021 17 Barli Base DUO-woningen. Een gewilde plek, dicht bij het centrum van Schijndel: maar liefst 327 woningzoekenden reageerden op de advertenties. Een aantal van de woningen werd toegewezen via loting, waardoor ook woningzoekenden met weinig inschrijfduur kans maakten.

 

3 jaar ingeschreven

“Ik was uiteindelijk een van die gelukkigen,” zegt Cindy van Dalen. De 47-jarige administratief medewerkster stond na een scheiding nog maar een jaar of 3 ingeschreven bij Ons Huiz, de website met het gezamenlijk woningaanbod van Area, Woonmeij en Woonzorg Nederland in Meierijstad, Sint-Michielsgestel, Uden en omliggende dorpen. Te kort om in aanmerking te komen voor een woning. Dus besloot ze zich in te schrijven voor de loting.

 

“Ik heb best getwijfeld. Een kleinere woning en niet meer in Veghel, waar mijn dochter van 16 de kappersopleiding volgt en stageloopt. Wil ik dat? Ik heb het tóch gedaan. Met name omdat het me financieel op de lange termijn meer rust en ruimte geeft.”

Fijn plekje

Op 22 december ontvingen de bewoners van de 17 woningen hun sleutel. Amper twee weken later zat Cindy in haar nieuwe huis. Hulptroepen hielpen met schilderen, het leggen van de vloer en het verhuizen van alle spullen. Voor haar dochter werd in no-time zelfs een speciale hoogslaper in elkaar getimmerd. “Zij wilde per se een tweepersoonsbed. Dat past eigenlijk niet. Haar vader heeft een bed op hoogte gemaakt, met kastruimte daaronder voor haar kleding en spullen voor haar kappersopleiding. Er hangt zelfs een tv… Ik vond het belangrijk dat zij hier een fijn plekje zou krijgen en dat is super gelukt. We zitten trouwens ook vaak samen beneden. Gelukkig heb ik een puber die het wel gezellig vindt om bij moeders te zitten!”

 

Klein

Op haar eigen slaapkamer maakte Cindy zelfs nog een thuiswerkplek. “Het is niet groot, maar prima om in te slapen en af en toe in te werken. Dan zit ik hierboven lekker bij het raam met uitzicht op het groen.” De woningen hebben een vloeroppervlakte van circa 50m2, twee slaapkamers op de bovenverdieping en zijn specifiek bedoeld voor een- en tweepersoonshuishoudens. Kleiner dan Cindy gewend was. “Het verbaast me hoeveel je nog kwijt kunt in zo’n compacte ruimte. Hoe groter je huis, hoe meer spullen je hebt. Ik heb wel wat op moeten ruimen en eigenlijk is het ook wel fijn om dat een keer goed te doen. Maar ik heb zowat alle meubels mee kunnen nemen.”

 

Besparing

De woningen zijn gasloos en energiezuinig. De begane grond is voorzien van vloerverwarming, de woning is goed geïsoleerd en op het dak liggen vier zonnepanelen. En dat merkt Cindy in haar energiekosten. “Dat scheelt mij zeker 200 euro in de maand. Ik kan op het metertje van de zonnepanelen precies zien wat ze opwekken en terugleveren. Dat is heel positief, daardoor kan ik weer sparen en kunnen we op vakantie!”

“Ik had verwacht dat de woningen heel gehorig zouden zijn. Maar dat valt reuze mee, ik hoor mijn buren helemaal niet en de brandweer die hiernaast zit heb ik ook nog nooit gehoord. Dat komt ongetwijfeld omdat het zo goed geïsoleerd is. Daardoor kan het in de zomer binnen wel snel warm worden, maar het koelt ook weer heel snel af. En anders ga ik gewoon lekker buiten zitten, ik heb aan de achterzijde de hele middag zon!”

 

Buurt

Achter haar huis heeft Cindy een mooi terras, met uitzicht op een groenstrook met een vijvertje. Een rustige omgeving, ook omdat op dit deel van de Kerkendijk alleen bestemmingsverkeer komt. De bewoners van de 17 woningen vormen een gemêleerd gezelschap. “Er wonen mensen alleen, ik met een puberdochter, mijn buurvrouw met een peuter van 2 jaar. Iedereen helpt elkaar. Toen we bij het klussen ergens op misgrepen kon ik bij de buren terecht.”

 

De buren brengen elkaar ook op ideeën, zo blijkt. “Een van de buren heeft hele leuke verplaatsbare schuttinkjes gemaakt, een goed idee waar ik ook mee aan de slag ga. Ik heb zelf mijn afvalbakken voor het huis netjes weggewerkt met hout, dat idee hebben anderen overgenomen. Als je aan komt rijden ziet het er heel leuk uit, dat hoor ik van veel mensen die komen kijken. Ik zit hier nu zes maanden en kan écht zeggen: dit is een goede keuze geweest!”

 

Eerste flexwonen-project voor Woonmeij

Mark Wonders, directeur-bestuurder van Woonmeij: “Geweldig dat het gelukt is om hier een project met flexwoningen te realiseren. Met de ingebruikname van de woningen is weer een mooie stap gezet in de uitbreiding van het woningbezit en meer kansen voor woningenzoekenden. Deze tijdelijke woningen verlichten de druk op de wachtlijst voor een huurwoning.” Meierijstad wil voor 2024 in totaal 250 van dit soort flexwoningen realiseren. “Hopelijk volgen er snel meerder locaties,” aldus wethouder Rik Compagne.

Bron: Brabants Dagblad

Meer nieuws

Bekijk het overzicht
Nieuwsoverzicht