Hoofdinhoud

Bram (30) is blij met zijn flexwoning in Terheijden

Als Bram Jespers uit zijn slaapkamerraam kijkt, ziet hij de kerktoren van de Antonius Abt. "Dat voelt goed, zo midden in Terheijden, waar ik mijn leven heb en mijn vrienden en familie wonen.” Hij is een van de nieuwe bewoners in een hofje waar afgelopen zomer zestien duurzaam verplaatsbare woningen zijn gerealiseerd. [Bron: BN de Stem]

Het gaat om een inbreidingslocatie aan de Markstraat. De ingang is tegenover gemeenschapshuis De Cour. Eind april is woningbouwer Barli uit Uden daar gestart met het plaatsen van de woningen (sociale huur). Ze zijn in de fabriek gemaakt en in twee delen met grote vrachtwagens over de weg naar Terheijden vervoerd. Begin september hebben de bewoners de sleutels gekregen. ,Ik ben drie dagen later verhuisd, maar had het bij wijze van spreken dezelfde dag nog kunnen doen,” zegt Jespers. ,,Keuken, sanitair, schilderwerk, vloeren. Het was er allemaal. In feite hoefde ik alleen maar een paar lampen op te hangen.”

 

De 30-jarige Jespers is blij met zijn woning. Als echte Terheijdenaar wilde hij graag in zijn dorp blijven wonen. Maar bij de woningcorporatie kwam hij er lange tijd niet tussen, particuliere huur vond hij te duur en kopen zat er (nog) niet in. Hij bleef daarom thuis bij zijn ouders wonen. ,,Toen zag ik dit project langskomen en ben ik blijven bellen en mailen. En uiteindelijk is het gelukt,” vertelt hij.

 
Met voorrang toegewezen

De woningen zijn van corporatie Woonvizier. Bij de verdeling zijn vijf woningen met voorrang toegewezen aan inwoners van Terheijden, één persoon is via de maatschappelijke opvang gehuisvest, vijf woningen zijn naar mensen gegaan met een maatschappelijke binding met Terheijden en vijf woningen zijn voor statushouders.

 

Op een enkele moeder met kind na, zijn het vrijwel allemaal alleenstaanden die in het hofje wonen. Het zijn dan ook geen grote huizen: 50 vierkante meter, verdeeld over twee lagen. Op de benedenverdieping is de woonkamer/keuken. De bovenverdieping heeft twee slaapkamers en een badkamer.

"Van hieruit kan ik samen met mijn vriendin, die nog thuis woont, op zoek naar een koophuis"

Bram Jespers

,,Het is niet groot, maar het is voor mij prima zo. Het voelt nu in het begin nog wel een beetje alsof ik op Center Parcs woon. Zeker 's avonds als buiten de lampjes branden,” lacht Jespers. Elke woning heeft een tuintje en een losse berging. Ook heeft iedere bewoner een eigen parkeerplaats. Het project in Terheijden is het eerste in zijn soort in Drimmelen. De gemeente had aanvankelijk de ambitie om voor het einde van 2024 honderd duurzaam verplaatsbare woningen te realiseren. Die inschatting was echter te optimistisch.


Plannen in Made

Wel zijn er concrete plannen aan de Ligne in Made voor dertig ‘flexwoningen’ ,,Wij hopen in oktober tot een definitief akkoord te komen met Woonvizier, zodat nog dit jaar gestart kan worden met het bouwrijp maken,” zegt een woordvoerder van de gemeente. ,,En we voeren gesprekken met een ontwikkelaar over duurzaam verplaatsbare woningen aan de Lageweg in Terheijden.”


De woningen aan de Markstraat blijven in principe tien tot vijftien jaar staan, al is de kans groot dat dat langer wordt. Hoe lang Bram Jespers er blijft wonen, weet hij nog niet. ,,Dat kan een jaar zijn of misschien een paar jaar. Van hieruit ga ik samen met mijn vriendin, die nog thuis woont, op zoek naar een koophuis. Als dat nieuwbouw wordt, dan woon ik hier nog wel een tijdje.”

Meer nieuws

Bekijk het overzicht
Nieuwsoverzicht