Hoofdinhoud

120 woningen op Texel

Locatie
Den Burg, Texel
Opdrachtgever
Rabo SmartBuilds
Woningtype
Barli Base ZERO, DUO, DUO+ en FAMILY
Aantal
120 woningen

In 10 weken tijd verschenen er 120 nieuwbouwwoningen op Texel. Aan de Marsweg-Zuid in Den Burg bouwt Barli voor Rabo SmartBuilds en woningcorporatie Woontij de wijk Texelwende. De wijk bestaat uit volledig modulaire woningen, duurzaam gebouwd in de woningfabriek van Barli in Uden.

Dit project levert niet alleen een bijdrage aan het oplossen van het groeiende tekort aan betaalbare woningen op Texel, maar biedt ook een blauwdruk voor hoe dit probleem op andere plekken in het land kan worden aangepakt. 

 

“De urgentie voor het realiseren van meer betaalbare woningen op het eiland is hoog. Met name bij starters, beginnende gezinnen, senioren, onze eigen jeugd en mensen die nodig zijn om de vacatures op ons eiland op te vullen. Met dit project en deze samenwerking maken we een grote stap om aan de woonbehoefte van deze eilanders te voldoen”, aldus Remko van de Belt, wethouder Bouwen en Wonen.

 

Snel en efficiënt bouwen


Het bouwproces, uitgevoerd door Barli, werd in januari gestart na een zorgvuldige selectieprocedure op basis van kwaliteit, prijs en duurzaamheid. De geïndustrialiseerde bouwmethode, die minstens twee keer sneller is dan traditionele bouw, maakt het mogelijk dat de volledig afgewerkte woningen binnen 10 weken op locatie worden geplaatst. Deze aanpak minimaliseert niet alleen de overlast voor omwonenden, maar waarborgt ook de hoge kwaliteit van de woningen.

 

‘Ook al is het bouwproces misschien anders dan je gewend bent, de woningen hebben dezelfde hoge kwaliteit als woningen die op een bouwplaats worden gebouwd. Het grootste verschil is dat ze voor een groot deel in de fabriek worden gemaakt en dus snel op locatie gemonteerd kunnen worden.’’ vertelt Remco Boer, directeur van Rabo SmartBuilds, die de woningen levert, beheert en als projectontwikkelaar optreedt. 'Deze bouwmethode maakt het mogelijk om in korte tijd hoogwaardige woningen te realiseren en kan voor veel plaatsen in Nederland bijdragen aan het oplossen van het woningtekort.'

 

Oog voor kwaliteit en duurzaamheid


Nadat de woningen zijn geplaatst, wordt de wijk woonrijp gemaakt. In deze fase worden alle benodigde voorzieningen en infrastructuur aangelegd en aangesloten. Bij het ontwerp van de hofjes in de wijk zijn niet alleen eigen buitenruimtes, maar ook gemeenschappelijke groenvoorzieningen opgenomen. ‘Het is belangrijk dat toekomstige bewoners kunnen meedenken over hoe hun leefomgeving eruit komt te zien. Daarom mogen zij meebeslissen over de inrichting van de gezamenlijke buitenruimtes in de hofjes. Hierdoor ontstaan er niet alleen groenere buurten maar is er ook meer ruimte en gelegenheid om te ontmoeten en verbinden dan in een traditionele woonbuurt’ aldus Jan van Andel, Directeur-Bestuurder van Woontij. 

Waar we trots op zijn

Bekijk alle projecten
Projectoverzicht